5 Pasar Malam Wajib Dilawati (Pasar Malam) di Langkawi

 Langkawi Attraction
Posted by Shahirul Nazmi on 10 Oct 2023

Apakah Pasar Malam?

Pasar malam, yang dikenali sebagai pasar malam oleh rakyat Malaysia, adalah pasar jalanan luar yang diadakan pada waktu malam dengan pelbagai gerai makanan serta beberapa peniaga dan persembahan kecil. Pasar malam merupakan tempat berkumpul yang popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong kerana suasana yang santai dan pelbagai gerai makanan.

Kerana pasar malam adalah tempat yang relatif murah bagi peniaga untuk berjualan, banyak perniaga tempatan memilih untuk menguji makanan dan minuman baru di acara-acara ini. Ini menjadikan pasar malam tempat yang ideal bagi peminat makanan untuk menjumpai dan menguji hidangan baru dan trend kuliner yang sedang berkembang. Dengan kata lain, jika anda suka makanan dan ingin menghindari panas di pesta negeri dan tempatan, pasar malam adalah pilihan yang baik.

Perjalanan anda ke Langkawi tidak akan lengkap tanpa mengunjungi pasar malam. Mereka diadakan setiap hari dalam minggu di pelbagai lokasi dan menyediakan pengalaman makan dan berbelanja yang unik.

Di pasar malam Langkawi, anda boleh menikmati makanan dan pelbagai barang murah seperti jam tangan, cermin mata hitam, dompet, lukisan, dan banyak lagi. Selain itu, anda boleh menikmati beberapa hidangan tempatan terbaik - semua di bawah satu bumbung. Walaupun tempat duduk biasanya tidak disediakan, kegembiraan pasar malam ini datang daripada menonton kesibukan kehidupan malam Langkawi yang sibuk.

 

5 Pasar Malam Paling Popular di Langkawi

1. Pasar Malam Ayer Hangat (Jumaat)

Lalui pengalaman memerapkan diri dalam rasa-rasa hidangan jalanan Malaysia dan Thai di Pasar Malam Ayer Hangat, sambil merasai keaslian budaya tempatan. Hanya 10 minit memandu dari Pantai Tanjong Rhu, pasar malam ini adalah destinasi wajib selepas mandi yang menyegarkan. Terokai pelbagai gerai yang menawarkan pelbagai hidangan tempatan yang menggoda seperti pisang goreng, kuih-muih tradisional Melayu, dan buah durian yang terkenal.

Pasar malam yang penuh warna-warni di Langkawi ini adalah tempat perlindungan bagi pencinta makanan dan pelancong yang berbelanja bijak. Nikmatilah buah-buahan, sayuran, dan hidangan laut yang sedap namun berpatutan tanpa mengorbankan atmosfer bertenaga pasar malam tradisional. Jangan lepaskan peluang untuk memulakan perjalanan kuliner dan memuaskan selera di surga kuliner ini.

Keistimewaan: Nasi Kaumuk - Nasi wangi disajikan dengan ayam goreng, termasuk sambal (sos pedas)

Alamat: Jalan Padang Gaong, 07000 Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: Jumaat, 5:00 petang - 10:00 malam

2. Pasar Malam Ulu Melaka

Pasar Malam Ulu Melaka adalah salah satu tempat paling terkenal di Langkawi untuk dilawati pada waktu malam. Lebih daripada 40 gerai yang berbeza membentuk pasar ini, yang menjual pelbagai barang termasuk pakaian, perhiasan, dan juga banyak makanan segar. Dengan kurang dari RM5, anda boleh menikmati Ayam Goreng yang panas sambil menjelajahi gerai-gerai.

Pasar malam Langkawi ini menawarkan pilihan hidangan durian yang hebat semasa musim buah. Anda boleh melawat Pasar Malam Ulu Melaka setiap Isnin malam di Kampung Padang Gaong.

Keistimewaan: Lokching - Makanan jalanan gaya Hot Dog. (Ayam, Daging Lembu, Makanan Laut di atas batang)

Alamat: 2, Taman Wawasan Indah, Kampung Padang Gaong, 07000 Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: Isnin, 5:00 petang - 9:00 malam

3. Pasar Malam Padang Matsirat

Pasar Malam Padang Matsirat, yang terletak di tempat letak kenderaan untuk Padang Beras Terbakar, satu tarikan terkenal di Langkawi, adalah satu lagi tempat yang perlu dilawati di Langkawi pada waktu malam.

Ia memberikan sentuhan tempatan segar di kawasan ini. Penduduk tempatan dan pelancong sama-sama menggemari pasar malam ini pada hari Ahad, yang berubah menjadi bazar sibuk dengan hidangan tempatan, petani yang menjual produk mereka, dan gerai yang menyediakan cermin mata hitam murah, jam tangan, pakaian, dan banyak lagi barang.

Anda juga berpeluang mencuba pelbagai jenis makanan seperti buah jeruk, sosej di batang, sate, dan minuman seperti air soya untuk merasai pelbagai citarasa tempatan.

Keistimewaan: Apam Balik - kuih lempeng dengan isian manis

Alamat: Padang Matsirat, 07100 Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: Ahad, 6:00 petang - 10:00 malam

4. Pasar Malam Kedawang 

Pasar Malam Kedawang menawarkan pelbagai hidangan makanan yang berpatutan, termasuk cheesecake dan bomboloni doughnut serta hidangan yang lazat seperti satay, nasi campur ala Melayu, dan kentang ulir. Pasar malam Langkawi ini juga terkenal dengan ikan bakar dan Nasi Lemak mereka!

Walaupun dalam persekitaran yang lembap dan ramai orang, anda tidak dapat tidak menikmati makan malam yang murah dan panas sambil merasai kehidupan malam Langkawi. Jangan lupa untuk membeli minuman yang menyegarkan dan beberapa buah mangga yang masak, yang boleh anda bawa kembali ke hotel kerana harganya berpatutan. Kunjungi awal untuk menikmati hidangan anda yang dihidangkan segar dari kuali dengan jumlah pelanggan yang lebih sedikit!

Keistimewaan: Jus mangga - Smoothie mangga segar dicampur dengan ais krim vanilla.

Alamat: Kampung Chedek Kura, 07000 Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: Selasa, 5:00 petang - 10:00 malam

5. Pasar malam Temonyong 

Pasar malam Langkawi ini adalah yang paling terkenal dan padat dengan hampir 50 gerai yang menjual makanan panas yang disediakan segar sepanjang malam. Anda mungkin ingin mencuba beberapa hidangan istimewa pasar ini, seperti sotong rebus dengan nasi dalam susu kelapa manis dan smoothie mangga segar. Selain makanan, terdapat puluhan gerai yang menawarkan cermin mata hitam, beg punggung, dan aksesori telefon murah.

Jangan susah-susah mencari restoran untuk makan kerana anda boleh menikmati makanan yang lazat dengan harga yang sangat rendah di sini. Jika anda menginap di Cenang, adalah agak mudah untuk ke sini, jadi kunjungilah jika anda tidak dapat pergi ke pasar malam yang lebih besar!

Keistimewaan: Murtabak - Kuih lempeng atau roti yang diisi dengan ayam/daging lembu

Alamat: 19, Jalan Bohor Tempoyak, Kampung Lubok Buaya, 07000 Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: Khamis, 6:00 petang - 11:00 malam

Mengakhiri Penyampaian Ini!

Kami berharap dengan semua pasar malam Langkawi yang telah diperkenalkan, perjalanan anda ke Langkawi akan menjadi yang paling berkesan! Jika anda mencari kenderaan untuk membawa anda ke pasar malam-pasar malam ini, tempah kereta dengan kami hari ini!

 

Recent Post


Langkawi Attraction
17 Apr 2024

Langkawi Attraction
17 Apr 2024
Langkawi Attraction
16 Apr 2024

Langkawi Attraction
08 Apr 2024


Things To Do In Langkawi Island
25 Mar 2024

Things To Do In Langkawi Island
15 Mar 2024


Things To Do In Langkawi Island
23 Feb 2024

Things To Do In Langkawi Island
31 Jan 2024Things To Do In Langkawi Island
04 Jan 2024

Things To Do In Langkawi Island
27 Dec 2023

Things To Do In Langkawi Island
19 Dec 2023


Things To Do In Langkawi Island
04 Dec 2023

Car Rental Langkawi
04 Dec 2023

Things To Do In Langkawi Island
24 Nov 2023
Car Rental Langkawi
02 Nov 2023


Things To Do In Langkawi Island
23 Oct 2023


Things To Do In Langkawi Island
03 Oct 2023Car Rental Langkawi
31 Jul 2023
Things To Do In Langkawi Island
11 Jun 2023

Langkawi Attraction
13 May 2023

Things To Do In Langkawi Island
12 May 2023


Things To Do In Langkawi Island
30 Apr 2023

Things To Do In Langkawi Island
25 Mar 2023

How To Get To Langkawi
13 Mar 2023

Things To Do In Langkawi Island
13 Feb 2023


Things To Do In Langkawi Island
04 Dec 2022